Sakset  fra VG

DNA-test av barnebarn

Besteforeldre sjekker i arveoppgjør

KRISTIANSAND (VG) Norske besteforeldre har ved to tilfeller tatt hemmelige, private DNA-tester for å finne ut om barnebarna har krav på millionarv.
 

Av FRIDTJOF NYGAARD

 

TILBYR DNA-TESTER: Besteforeldre sjekker om barnebarna er deres. Sverre Hugo Rokstad i DNA-test Norge sier at arv utløser spørsmål om opphav. Foto: TERJE MORTENSEN 

FAKTA

 • Private DNA-tester koster minimum 1500 kroner å få utført. Etter at den nye barneloven trådte i kraft i 2003 har nordmenn i hundretall sjekket ut sitt farskap og opprinnelse. Resultater fra Rettsmedisinsk institutt (RMI) viste i fjor at en av tre som ba om å bli sjekket, ikke var biologisk far. .

 • Private DNA-tester koster minimum 1500 kroner å få utført.

 • Testene kan også avsløre om svigerdatteren har vært utro og om det forandrer arverekkefølgen i familien.
   
  Det forteller daglig leder Sverre Hugo Rokstad i firmaet DNA-test Norge.
   
  - Jeg har to konkrete saker der besteforeldre har fått bevist at barnebarna var biologisk korrekte i forbindelse med arveoppgjør der det var snakk om store verdier, sier Rokstad.
   
  - I tillegg er det mange telefoner fra besteforeldre som har mistanke om at arven kan tilfalle et barn som ikke stammer fra dem, opplyser han.
   
  Stemte
   
  I det ene tilfellet testet besteforeldrene et to-tre år gammelt barn de var i tvil om tilhørte en stor flokk barnebarn. Ifølge Rokstad var gleden stor da barnebarnet var deres.
   
  I det andre tilfellet forlangte en bestefar bosatt i Sverige DNA-test av sønnens to barn med to forskjellige kvinner før han fordelte en millionarv. Også her stemte arverekkefølgen.
   
  Justisminister Odd Einar Dørum har varslet vurdering av praksisen når personopplysningsloven skal etterkontrolleres i år.
   
  Vurderer lovendring
   
  I mellomtiden utvider DNA-test Norge mulighetene til å fastsette farskap fra vanlige spyttprøver til alternative tester der flere typer biologisk materiale benyttes.
   
  - Oppgjørets time kommer uansett, og vi har alle krav på å vite vårt opphav, sier Rokstad.
   
  Han avviser at det er mulig å stoppe praksisen så lenge han kun selger testene og formidler prøvene til et laboratorium i USA.
   
  Barne- og familieminister Laila Dåvøy sa i desember i fjor at private, hemmelige DNA-tester er forbudt etter barneloven, men at loven ikke åpner for sanksjoner.
   
  Statsråden ba Justisdepartementet å vurdere en lovendring for å stoppe private tester av mennesker som ikke samtykker.
   
  Sverre Hugo Rokstad var sentral pådriver for at barneloven ble endret i 2003. Nå kan enhver mann kreve rettssak for å fastslå om et farskap er riktig uten samtykke fra barnemoren.
   
  Ifølge barneloven kreves det samtykke fra den eller dem som har foreldreansvaret for barnet, for å få foretatt en farskapstest privat uten å gå til sak.
   
  Smutthull
   
  Smutthullet til Rokstad er at prøvene sendes til USA for analyse. Dåvøy ba justisministeren se på om praksisen brøt straffeloven eller personopplysningsloven.
   
  - En slik DNA-test er ett av flere tema som i løpet av 2005 skal vurderes når personopplysningsloven skal gjennomgås og kontrolleres, sier avdelingsdirektør Knut Erik Sæther i lovavdelingen i Justisdepartementet.
   
  De alternativene testene DNA-test Norge markedsfører, lister opp en rekke muligheter for ikke å oppdages.
   
  På nettsidene sine foreslår Rokstad å sende inn «brukte ansiktsservietter, hårstrå med røtter, brukte kondomer, Q-tips med ørevoks, sigarettsneiper, sædflekker på klær, brukte damebind, tyggegummier eller urin. I nødsfall brukte tannbørster, skjeggrester fra barbermaskin, tenner, frossen avføring, eller en konvolutt som er slikket på».
   

  (VG 21.01.05 kl. 06:59)